Warming Up Menuju Ramadhan

Assalamualaikum.

Berkongsi satu artikel menarik hasil karya brohamzah bertajuk "Warming Up Mengejar Piala Taqwa" yang diambil dari langitilahi.com. Di bawah adalah rumusan dalam kaedah warming up menuju ramadhan. Untuk membaca artikel penuh beliau, boleh klik disini.

Seperti kita semua sedia maklum, bulan puasa sudah makin menggampiri kita. Bagi akak-akak sekalian, haa sudah habis ganti puasa ke belom?? he he he.. Jadi, eloklah kita membuat sedikit persiapan untuk menghadapi bulan Ramadhan yang mulia ini..

 • Lakukan pembacaan buku daripada kitab-kitab, buku-buku dan artikel-artikel berkaitan dengan Ramadhan.
 • Lakukan warming-up dengan berpuasa setiap Isnin dan Khamis. Ia adalah latihan yang akan memberikan kesan yang mendalam kepada jiwa dan hati kita. Bagi, mereka-mereka yang perlu menggantikan puasa yang perlu diganti – amat sesuailah menyelesaikannya dengan segera dan terancang. InsyaAllah.
 • Latihan dan intensif tidur awal dan membiasakan diri untuk bangun awal. Anggap seperti seolah-olah kita sudah berada di bulan Ramadhan. Minda, hati dan fizikal disettkan kea rah itu. Biasakan diri di awal pagi dengan amalan seperti solat sunat, berzikir dan membaca Al-Quran.
 • Mulakanlah membaca Al-Quran setiap hari dengan penuh tadabur, khusyuk dan terancang. Tambahkan jumlah ayat yang dibaca dari satu hari ke satu hari. Mudahan-mudahan kita menjadi insan yang menghidupkan Al-Quran dalam kehidupan sehingga menjadi kebiasaan .
 • Luangkan masa mendengar lantunan bacaan Al-Quran daripada pasangan anda, qari-qari yang terkenal dan kaset-kaset radio. Boleh juga memasang MP3 Al-Quran di kereta atau laptop di celah-celah waktu yang terluang.
 • Biasakan diri untuk sentiasa memelihara wudhuk. Berwudhuk menyebabkan kita sentiasa berada di dalam keadaan suci, bersih dan jernih. Bulan Ramadhan adalah bulan yang bersih dan ia sendiri membersihkan diri kita daripada dosa dan maksiat.
 • Dekati, hampiri dan bergaul dengan orang-orang yang alim, warak dan soleh. Saat ini, kita perlu mengutip sebanyak mungkin mutiara, hikmah, ilmu dan pengetahuan yang berguna daripada mereka terutamanya berkaitan dengan ibadah puasa dan Ramadhan itu sendiri.
 • Setiap malam sebelum tidur, bermuhasabahlah diri kita. Mohonlah keampunan, kerahmatan dan keredhaan daripada Allah SWT. Bersungguh-sungguh mengamati diri sendiri dan pintalah kekuatan agar dikekalkan dalam kebaikan sehingga dapat bertemu dengan Ramadhan yang penuh barakah.
 • Perbanyakanlah mendirikan solat sunat setiap hari, terutamanya di saat sepertiga malam. Luangkanlah masa untuk solat sunat seperti solat sunat Rawatib, Dhuha, Taubat, Hajat dan Tahajud.
 • Dalam sehari, berikanlah masa untuk bersendirian untuk berzikir kepada Allah SWT. Masa-masa sebegini sangat penting untuk mendekatkan jiwa dan menghampirkan diri kita kepada Allah SWT.
 • Mulakanlah amalan bersedekah, sedikit demi sedikit. Kita rancang kewangan kita untuk bersedekah. Bahagi-bahagikan kewangan kita untuk fakir miskin, pembangunan institusi-institusi pendidikan, pembinaan masjid, belanja kawan berbuka puasa dan sebagainya. Ia adalah pelaburan yang sangat menguntungkan.
 • Bantulah orang lain yang sangat-sangat memerlukan sama ada dalam bentuk keilmuan, bantuan kewangan, pertolongan kudrat dan kemahiran yang kita miliki. Ia akan melatih sifat pemurah dan jiwa yang luhur.
 • Luangkan masa bersama ahli keluarga, rakan dan sesiapa sahaja disekitar anda dan berbincangkanlah tentang Ramadhan yang bakal tiba, persediaan, harapan, perlaksanaan dan sebagainya. Moga-moga ia akan memberikan tiupan semangat untuk meraih trofi Ramadhan yang sangat berharga.
 • Bagi yang berkemampuan untuk mengerjakan umrah, maka rancanglah ia dengan sebaiknya. Tiada kenikmatan yang lebih indah daripada beribadah dengan penuh keikhlasan, kejujuran dan keasyikan di Tanah Suci Mekah.
 • Hebah-hebahkan, war-warkan dan maklumkan tentang ketibaan Ramadhan yang akan tiba tidak lama lagi kepada kenalan, sahabat handai dan sesiapa sahaja melalui SMS, emel, FB, twitter dan blog-blog anda. Sebagai peringatan untuk kita lakukan yang terbaik untuk Ramadhan.

Alhamdulillah, satu input yang amat baik buat kita semua. Terima kasih kepada brohamzah atas perkongsian ilmu. Semoga kita mendapat keberkatan Allah SWT dan kesejahteraan dunia dan akhirat, insyaAllah...Doa Mohon Jodoh dan Keturunan yang Baik

Assalamualaikum.

"Ya Tuhanku, janganlah Engkau membiarkan aku hidupku seorang diri, dan Engkaulah pewaris yang paling baik." [QS. Al-Anbiya: 89].

"Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi-Mu seorang anak yang baik. Sungguh Engkau Maha Pendengar doa." [Ali 'Imran: 38].

Penjelasan:

Doa di atas baik sekali dibaca oleh orang-orang yang belum mempunyai keturunan dan pasangan hidup. Juga baik sekali dibaca oleh setiap muslim agar diberi keturunan yang shalih.

Kedua ayat diatas merupakan doanya Nabi Zakariya a.s. agar diberi keturunan sebagai pelenjut perjuangannya menegakkan agama Allah. Kisah Nabi Zakaria bisa dilihat dalam Al-Our'an Surah Al-Anbiyak.

Ditulis oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

Menuntut Ilmu

Assalamualaikum.

"Allah akan mengangkat darjat orang-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat.." [Al-Mujaadilah: ayat 11]

Menuntut ilmu sememangnya dituntut oleh agama Islam. Tidak sempurna amalan yang dilakukan tanpa ilmu, malah boleh menyesatkan jika dilaksanakan dalam kejahilan. Walaubagaimanapun, terdapat
adab-adab menuntut ilmu yang harus diambil kira dan dijaga, agar ilmu dapat dimanfaatkan sepenuhnya dan penuntut tidak tersalah jalan, seterusnya mendapat keberkatan di dunia dan akhirat. Adab menuntut ilmu ada banyak sekali, tetapi dapatlah diringkaskan kepada tujuh.

1) Niat

Niat untuk menuntut ilmu itu haruslah ikhlas kerana Allah SWT, untuk mendekatkan diri kepada Allah, dan untuk bukannya kerana inginkan keuntungan dan ganjaran duniawi semata-mata.

Sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa yang menuntut suatu ilmu (yang semestinya) untuk mendapat redha Allah (tetapi) ia tidak menuntut melainkan untuk mendapat ganjaran duniawi, nescaya kelak pada hari kiamat tidak memperoleh bau syurga." [HR Ahmad, Abu Daud dan Ibnu Majah]

Sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa yang menuntu ilmu supaya dengannya (ilmu itu) ia boleh berbantah-bantahan dengan ulama atau agar boleh bertengkar dengan orang jahil ataupun dengannya ia disanjung oleh manusia, maka Allah akan memasukkannya ke dalam neraka." [HR Tarmizi]

Janganlah kita menggunakan ilmu untuk mencari pangkat, kedudukan, harta, kemewahan, untuk menyombongi yang lain dan menghina orang-orang yang kurang berilmu.


2) Menjaga akhlak dan menjauhi maksiat

Kita juga harus terlebih dahulu membersihkan jiwa dan akhlak dari perbuatan tercela. Selagi jiwa masih kotor, ia tidak akan menerima ilmu yang berguna pada agama dan tidak disinari oleh nur ilmu itu. Oleh itu, hiasilah diri dengan budi pekerti yang mulia, percakapan yang elok, sopan-santun, sabar dan berketerampilan yang elok. Orang yang mempunyai ilmu tidak akan sesekali menghiasi dirinya dengan sifat-sifat tercela, jika tidak maka ilmu yang dipelajarinya adalah sia-sia.

Firman Allah SWT: "Sebenarnya orang-orang musyrik itu najis." [Surah At-Taubah: ayat 28]


3) Berkorban dan berusaha bersungguh-sungguh

Untuk memperoleh ilmu, kita mesti berkorban dan berusaha bersungguh-sungguh kerana ilmu bukan dapat diperoleh begitu sahaja. Seseorang mesti berusaha untuk mendapatkannya, bahkan sesiapa yang berusaha dengan bersungguh-sungguh Allah akan memberi pertolongan kepadanya.

"Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira dan beroleh keredhaan) dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah beserta orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya." [Al-Ankabut, ayat 69]

Pengorbanan yang dilakukan dalam usaha memperoleh ilmu dapat dilihat dari segi masa, tenaga dan juga kewangan. Seiring dengan peredaran zaman, manusia makin sibuk dengan kerja dan urusan duniawi dimana amat sukar mencari sedikit masa untuk menuntut ilmu. Oleh itu, berusaha mencari masa untuk menimba ilmu dan tenaga untuk ke kelas-kelas ilmu adalah antara pengorbanan yang boleh dilakukan. Pengorbanan kewangan boleh dilihat dari segi berbelanja untuk membeli buku-buku ilmiah atau menghadiri kelas-kelas berbayar.

Sabda Rasulullah SAW: "Sesiapa yang menempuh sesuatu jalan kerana mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan ke syurga." [HR Muslim]


4) Mendahului ilmu yang lebih penting

Jika usia masih mengizinkan, pelajarilah ilmu yang terpenting dahulu dan disusuli dengan yang lainnya.
Orang yang baru berkecimpung dengan ilmu dinasihati menjauhi dahulu ilmu yang boleh mendebatkan pertentangan fahaman. Sebaik-baik ilmu ialah ilmu akhirat, dan puncak segala ilmu ialah ilmu Mengenal Allah.

Mengikut syariah Islam ilmu terbahagi kepada dua cabang utama iaitu ilmu Fardhu Ain dan ilmu Fardhu Kifayah. Ilmu Fardhu Ain wajib dipelajari oleh semua umat Islam dan menjadi tanggungjawab individu, manakala ilmu Fardhu Kifayah pula wajib dipelajari oleh sebahagian ahli masyarakat dan merupakan tanggungjawab sosial.

Sabda Rasulullah SAW: "Menuntut ilmu agama itu adalah wajib keatas setiap muslim." [Riwayat Al-Baihaqi]

Ilmu Fardhu Ain dibahagikan kepada beberapa cabang, antaranya ilmu Tauhid iaitu secara ringkasnya ilmu Mengenal Allah dan para nabiNya, ilmu Fiqah berhubung thaharah (bersuci), solat, zakat, puasa dan haji, dan ilmu Tasawuf yang menerangkan tentang akhlak, pergaulan dan seangkatan dengannya.


5) Mendampingi orang berilmu

Berhubunglah dengan orang-orang yang berilmu oleh kerana mereka ini memberikan pengaruh yang besar keatas diri kita.
Dengan ilmu yang mereka ada inilah yang meninggikan mereka menjadi pemimpin dan pembimbing kita ke jalan kebaikan serta memberi petunjuk dengan ajaran yang dibawa oleh Rasul. Mereka adalah ahli ulama dan guru-guru yang mengajar ilmu agama berpandukan Al-Quran dan Al-Sunnah yang sahih.

Adab berguru dengan ahli ulama mestilah dijaga. Jika berguru dengan mereka maka muliakan dan hormatilah mereka. Dengarlah nasihat dan contohilah kebaikan mereka. Jika ada perbezaan pendapat, bertanyalah dengan baik dan bukan bertujuan untuk mencabar dan merendahkan kredibiliti mereka.

Walaubagaimanapun, berhati-hatilah dalam memilih guru yang mengajar ilmu agama.


6) Mengamalkan ilmu

Ilmu yang diperolehi hendaklah sekata dengan amalan dan perbuatannya. Dengan ilmu itu juga hendaklah ia mengerjakannya terlebih dahulu.
Firman Allah SWT:

"Mengapa kamu menganjurkan orang berbuat baik sedang dirimu kamu lupakan?" [Al-Baqarah: Ayat 44]


"Amat besar kutukan Allah, bila kamu mengatakan apa yang tidak kamu perbuat." [As-Shaf: Ayat 3]7) Doa dan Zikir

Setelah berusaha meraih ilmu dengan yakin dan sepenuh hati maka pohonlah doa kepada Allah SWT agar diberikan taufiq dan hidayah serta diberkati segala ilmu yang telah dituntut.

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpah-limpah pemberianNya." [Ali Imram: ayat 8]

"Wahai Tuhanku, tambahilah ilmuku." [Ta-Ha: ayat 114]

"Tunjuklah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, buka (jalan) orang-orang yang telah Engkau murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat." [Al'Fatihah: ayat 6-7]


Mana yang baik datang dari Allah SWT, mana yang buruk adalah kelemahan saya sendiri. Semoga dapat dijadikan panduan dan peringatan kepada saya dan juga yang lain, InsyaAllah...


-Ihya Ulumiddin, Imam Abu Hamid Al-Ghazali
- Kitaabul Ilmi, Muhammad bin Shalih al-'Utsaimin
- Hafiz Firdaus Abdullah

Lifeline 4 Gaza

Spread The Cause

Wherever you are, whoever you are, Gazans need your help!

There are many ways you can contribute; all you have to do is choose what you want to do.

Spread the word – with all of the technology available today, spreading the word is very easy and efficient.  Help us get the word about Lifeline4Gaza and our initiative out and reaching people all over the nation!

Join our events – Visit our events calendar to find out more about upcoming events that you may be interested in helping  Gaza! Dont forget to tell your family and friends!

Volunteer for our events – whether it’s volunteering your time and effort or leading your own local initiative to help make this convoy more successful, you can help!

Collaborate with other organizations – if you are involved in one or many organizations who may be interested in working to expand Lifeline4Gaza initiative, please contact us!

Please do what you can today. Even if it is a small contribution, it will make a difference in a life in Gaza.
Think of the change we all can make together – and then act.

And remember - silent is complicity, and it is not an option.

Donation

Yes! All kind of donations are what they need. You can make donations, or urge others to donate, to any NGO that is collaborating with Lifeline4Gaza initiative.

You can also forward donations to:

Tabung Palestin HALUAN
Maybank 5-644-902-085-28

Jamaah Islah Malaysia
Maybank 5-622-096-088-47

Muslim Care Malaysia
Maybank 5-644-902-111-59

Yayasan Amal Malaysia
Maybank 5-530-101-220-90
Mencela Si Mati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sebagai umat Islam, marilah kita muhasabah diri dan beringat sesama kita akan pentingnya mencerminkan akhlak yg baik agar menjadi contoh teladan kepada yang lain. Telah kita ketahui bahawa kita ditegah dari bersikap buruk dalam kehidupan seharian, antaranya sikap mencela orang lain yang masih hidup mahupun juga yang telah meninggal dunia.

Terdapat hadis menerangkan tentang larangan mencela orang yang sudah mati:

Dari 'Aisyah radiallahu'anha, dia berkata Nabi SAW bersabda: "Janganlah kamu mencela orang yang sudah mati, kerana mereka itu sudah sampai kepada apa yang mereka lakukan." (HR al-Bukhari)

1) Dari hadis di atas jelas memperkatakan bahawa Nabi SAW melarang manusia dari mencela mereka yang sudah meninggal dunia kerana mereka sudah terima apa yang mereka lakukan sepanjang kehidupan mereka di dunia, baik perbuatan yang soleh atau sebaliknya.

2) Tindakan mencela orang yang sudah meninggal dunia juga boleh meninggalkan kesan terhadap keluarganya yang masih hidup. Sedangkan mereka sudah tiada lagi di dunia ni, tindakan mengutuk dan mengungkit si mati boleh menyakitkan hati dan menyedihkan keluarganya.

Ibnu al-Atsîr berkata di dalam kitabnya Usud al-Ghâbah : “Ketika ‘Ikrimah bin Abu Jahal masuk Islam, banyak orang-orang yang berkata: "Wah! Ini adalah anak musuh Allah, Abu Jahal". Ucapan ini menyakiti hati ‘Ikrimah kerananya dia mengadukan perihal tersebut kepada Rasulullah SAW, lantas beliau bersabda: “Janganlah kalian mencela ayahnya karena mencela orang yang sudah mati, akan menyakiti orang yang masih hidup (keluarganya)”.

Dalam menyingkapi orang-orang yang sudah mati, mazhab Ahlussunnah wal Jama’ah adalah bahawa kita berharap agar orang yang berbuat baik dari mereka diberi ganjaran pahala oleh Allah, dirahmati dan tidak disiksa olehNya. Sedangkan terhadap orang yang berbuat buruk, kita mengkhuatirkan dirinya disiksa kerana dosa-dosa dan keburukan yang dilakukannya.

Wallahualam.

(Sumber Rujukan: “Taudlîh al-Ahkâm min Bulûgh al-Marâm” karya Syaikh. ‘Abdullah bin ‘Abdurrahman al-Bassâm, Juz VI, hal. 346, hadith no. 1312)

Solat Sunat Dhuha

Assalamualaikum.

1) Antara solat sunat yang menjadi amalan Rasulullah SAW ialah Solat Sunat Dhuha.

Dalam riwayat Abu Hurairah berkata: "Kekasihku Rasulullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya iaitu; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari dari tiap-tiap bulan". - HR Al-Bukhari dan Muslim.


2) Sesuai dengan namanya Dhuha yang bermaksud pagi, Solat Sunat Dhuha diamalkan pada waktu pagi, iaitu sesudah terbit fajar sehingga gelincirnya matahari. Lebih afdal jika dilakukan apabila matahari makin meninggi dan makin panas sinarnya. Eloklah selepas melakukan kerja di waktu pagi, diisi waktu tengahari dengan rehat yang disertai dengan solat sunat Dhuha.

Berkata Abu Murrah Ath-Tha'ifi r.a. bahawasanya Nabi SAW bersabda: Allah telah berfirman: "Wahai Anak Adam, Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya". - HR Ahmad.


3) Solat Sunat Dhuha terkenal dengan fadhilatnya yang dengan izin Allah dapat memurahkan rezeki di dunia dan di akhirat. Antara fadhilat-fadhilat Solat Sunat Dhuha ialah:

Rasulullah SAW telah bersabda bahawa: "Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan". - HR Ibnu Majah dan At-Tirmidzi.

Daripada Anas bin Malik Radhiallahu‘anhu berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”. - HR Ibnu Majah dan Tirmidzi.

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya  “Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha". - HR Al-Bukhari dan Muslim.

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda bermaksud:
"Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya". - HR At-Thabarani

Sepertimana di dalam kitab "An-Nurain" sabda Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam yang maksudnya : "Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan."

 
4) Cara melaksanakannya amat mudah dan sama seperti solat sunat yang lain. Kebiasaannya dilakukan sebanyak dua hingga lapan rekaat (dua rekaat satu takbir). Ada sebahagian kitab menyatakan sehingga dua belas rekaat. Dua rekaat yang penuh khusyuk dan istiqamah sudah memadai tapi lagi banyak lagi bagus :)

Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh 'Aisyah bermaksud: "Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehendakinya". - HR Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah


5) Niat untuk Solat Sunat Dhuha adalah Seperti berikut:

"Sahaja aku solat sunat Dhuha dua rekaat kerana Allah Taala".

 
6) Dari segi pembacaan di dalam solat sunat dhuha tiada wajib membaca surah-surah tertentu. Kebiasaan yang dilakukan oleh para ulama iaitu pada rakaat pertama dibaca surah Fatihah dan surah Wasy-Syamsi atau surah Al-Kafirun. Manakala rakaat kedua dibaca Al-Fatihah dan surah Ad-Dhuha atau surah Al-Ikhlas. Lebih elok dibaca surah Wasy-Syamsi dan Ad-Dhuha.

7)  Doa selepas solat sunat Dhuha yang disarankan ialah:

“Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhaMu, kecantikan itu ialah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanMu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh. Amin”. 
 


Marilah kita sama-sama mengamalkan solat sunat Dhuha pada waktu pagi semoga dengan ini kita dapat lebih mendekatkan diri kepada Allah SWT disamping merebut fadhilat-fadhilatnya untuk kesejahteraan di dunia dan di akhirat, InsyaAllah..

Si Penjahat Kecil

Assalamualaikum,

Masih teringat peristiwa semalam. Seekor cicak cuba melayangkan dirinya ke atas ku dua kali! Aku tak buat apa-apa pun kat dia. Nasib baik dua-dua kali aku dapat mengelak. Memang lepas tu aku kejar jugak dia sampai dapat. Selepas berhempas pulas akhirnya dia tewas juga di bawah kertas suratkhabar ku yg digulung kemas.. huhu..

Bukan aku ni kejam ke ape.. cicak yang juga digelar sebagai 'Si Penjahat Kecil' ni tidak patut di spare kan life nya. Bagi yang masih belum tahu, ada hadith-hadith yg mengatakan:

Dari Amir bin Saad dari bapanya (Saad bin Abi Waqas) r.a. katanya: "Sesungguhnya Nabi SAW telah memerintahkan supaya membunuh cicak dan baginda menamakannya 'si penjahat kecil' ". - HR Muslim

Dari Abu Hurairah r.a berkata, sesungguhnya Nabi SAW bersabda: "Sesiapa yang membunuh cicak pada pukulan yang pertama ditulis seratus kebaikan sedang pada pukulan yang kedua dan ketiga kurang dari itu". - HR Ahmad dan Muslim

1) Belaku satu peristiwa di zaman Nabi Ibrahim a.s dimana ketika Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung terbang berulang alik mengisi air ke dalam paruhnya lalu dijirus ke atas api yg membakar Nabi Ibrahim itu. Perbuatan burung itu diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu ditanya kepada burung itu, kenapakah ia bertindak sebegitu sedangkan perbuatanya tidak akan memadamkan api yang membakar. Lalu dijawabnya burung itu, " memang ia tidak akan memadamkan api itu, tapi aku takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya samada aku berjaya memadamkan api itu atau tidak". Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat makin dihembusnya api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan terus marak, walaupun tindakannya itu tidak membawa kesan ke atas api tersebut.

2) Belaku satu Peristiwa Hijrah semasa Rasulullah SAW dan Saidina Abu Bakar bersembunyi di dalam Gua Thur dari pihak musuh iaitu kaum Quraisy. Akan tetapi cicak yang berada di dalam gua itu mengeluarkan bunyi menyebabkan kaum Quraisy mengesyaki ada orang sedang bersembunyi di dalam gua tersebut. Lalu labah-labah membuat sarang di muka pintu gua agar kaum Quraisy tidak lagi mengesyaki adanya orang di dalam gua itu memandangkan sarang labah-labah itu masih utuh dan cantik.

Orang-orang tua kata, cicak ni sifatnya pendendam. Jika kita buat apa-apa kat dia, dia akan balas balik.

Ingat lagi masa belajar kat universiti dulu, cicak suka sangat lalu depan meja aku time aku tengah stadi, buat aku terkejut. Aku pun dengan tak semena-mena halau la dia. Esoknya tiap-tiap hari dia berak atas meja aku. Habis buku-buku teks aku dicemari dengan najisnya. Kurang hasam betul cicak ni. Sejak dari tu memang aku takkan lepaskan cicak-cicak ni lagi. Bukan apa, tak ke naya, time aku tidor tenganga gi berak nya dalam mulut plak ke... uuuuu mitak dijauhkan!

Say no to Cicak!

P/S: Ada tebaca kat blog orang lain pasal kenapa ada produser Malaysia ni buat cerita pasal cicakman yang menjadi savior rakyat jelata, sedangkan cicak ni musuh umat Islam. Hmm...

Doa Pembuka 12 Pintu Kebaikan

Assalamualaikum.

Saya ingin berkongsi satu doa yang saya pelajari dari Dato' Dr. Fadzilah Kamsah dalam satu rancangan beliau, iaitu Doa Pembuka 12 Pintu Kebaikan. Diharap doa yg dipohon kepada Allah SWT ini dengan izinNya sama-sama dapat memberikan kebaikan kepada kita di dunia dan di akhirat, insyaAllah..

"Ya Allah, bukakanlah pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu sejati, pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu syurga. Ya Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang."

Umrah 2011

Assalamualaikum.

Seminggu genap kepulangan saya dari mengerjakan umrah yg pertama di Tanah Haram. Terasa kerinduan yg teramat sangat utk menjejakkan kaki di Tanah Haram dan mengunjungi Baitullah semula. Tak tergambar perasan hati ni bila melihat kaabah buat pertama kali. I was speechless, no words can describe how breathtaking it is!


Memang pelbagai kisah dan peristiwa berlaku sepanjang berada di sana. Selalunya biasa dengar carita-cerita dari orang lain yg dah pergi saja. Kali ni dapat pengalaman sendiri. Banyak yg telah saya belajar dari pengalaman umrah kali ni. Walau apa pun pengalamannya, saya gembira, sepanjang hayat saya ni saya dah berjaya menjejakkan kaki di Baitullah.. Alhamdulillah :)

Semasa berada di sana, kita harus menjaga segala sikap, tingkahlaku dan percakapan sebab Tanah Haram bukan tempat yg boleh main-main. Saya harus mengatakan bahawa pelbagai peristiwa mencabar berlaku pada setiap jemaah yg datang. Kat sana semua attitude kita akan terserlah. Mana yg baik dan buruk akan menjadi jelas. Di situ kita boleh nilai tahap mana kita ni sebenarnya.

Bukan senang utk kita mendapatkan ganjaran yg berlipat ganda. Kita mesti berusaha utk mendapatkannya dan oleh kerana itu kesabaran mesti kuat. Pelbagai dugaan dan cabaran akan datang menguji kita agar dapat diberikan balasan yg setimpal. Semoga walaupun telah kembali ke tanah air, kita masih dapat memupuk sikap baik seperti yg patut diamalkan di sana.

Yang paling penting sekali, niat kita ke sana tu mesti betul bermula dari tanah air lagi. Kesihatan juga mesti dijaga bermula dari tanah air supaya ibadat kita di sana tak terganggu seterusnya diterima dan diberkati Allah SWT. Saya berharap saya dapat pergi lagi. Semoga kita semua dimurahkan rezeki dan diberi peluang utk mengerjakan ibadat haji dan umrah, InsyaAllah..


Lets Support Earth Hour and Conserve our Planet!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Pada hari ini 26 Mac adalah Hari Dunia atau 'Earth Day' dimana seluruh dunia akan menyambut 'Earth Hour' sebagai tanda sokongan kepada kesedaran terhadap masalah perubahan iklim global yang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ni.

Earth Hour ni diperkenalkan oleh WWF Australia pada tahun 2007. Pada Earth Hour seluruh dunia akan menutup lampu selama sejam dari pukul 830 hingga 930 malam. Tujuannya adalah untuk memupuk kesedaran terhadap kepentingan menjaga alam sekitar serta melakukan tindakan sewajarnya dalam menuju ke arah kehidupan yg lebih sihat.

Setiap kesungguhan dan kerelaan yang diberikan oleh setiap individu memberi nilai yg sangat tinggi dalam menguatkan lagi usaha mereka terutamanya WWF dalam menjaga alam sekitar ini. Mungkin jika kita lihat apa la sangat takat tutup lampu sejam kan. Tapi sedikit kesedaran terhadap alam sekitar dalam diri ni pun sudah cukup untuk membawa kita satu langkah ke arah dunia yg lebih baik.

Menjaga alam sekitar ni sangat penting kerana jika alam sekitar ni sakit, ia akan menjejaskan kehidupan dan kesihatan kita juga. Mahukah anda hidup dalam dunia yg tercemar, kepupusan haiwan dan tumbuhan, kemusnahan alam dan bencana belaku di sana sini, serta wabak penyakit yg makin menular hingga mengambil nyawa orang yang kita sayang?

Saya yakin, setiap dari kita pasti mahukan satu kehidupan yang sihat dan selesa. Cuma mungkin kesungguhan dan kesedaran itu masih tidak ada. Jadi, marilah kita sama-sama memupuk kesedaran ini dalam diri kita dan juga rakan-rakan taulan. Semoga dengan ini makin ramai yang mulai sedar akan betapa pentingnya menjaga alam sekitar ni.

Banner 600px X 160px

Sokonglah Earth Hour dengan menutup semua lampu selama sejam agar dengan ini, kesedaran terhadap kepentingan menjaga alam sekitar semakin bertambah dan membesar. Come on guys, lets take action towards a better life! Our future depends on it!